Juni/juli 2014

Energietransitie

In deze editie

Interview met André Oosting

Vraag van de maandIk wil energie terugleveren. Waar moet ik rekening mee houden?
Coverstory De knop om naar 2023

De knop om naar 2023

In 2023 moet 16% van alle energie die we in Nederland gebruiken hernieuwbaar zijn. De komende jaren schakelen we over naar duurzame bronnen zoals zon, wind en biomassa. Niet eenvoudig, wel noodzakelijk. Netbeheerders werken hard samen om de knop om te zetten.

De komende tien jaar zal er op energiegebied veel veranderen: we gaan over op het gebruik van meer duurzame energiebronnen. Deze ontwikkeling wordt de ‘energietransitie’ genoemd. Het veranderende klimaat is hiervoor de voornaamste prikkel. Daarnaast willen we in Nederland, om financiële en politieke redenen, in de toekomst minder afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen zoals olie en gas. Volgens Martijn Boelhouwer staan we slechts aan de vooravond van de grootschalige energietransitie. “Momenteel halen we

maar 4% van onze energie uit duurzame bronnen. Nederland loopt daarin sterk achter ten opzichte van andere Europese landen. Onze verwachting is echter dat dit de komende jaren in een stroomversnelling komt. De landelijke en regionale netbeheerders, maar ook overheden en commerciële partijen zijn druk bezig met innovaties en proefprojecten.”
..

Martijn Boelhouwer1
Martijn Boelhouwer, senior communicatieadviseur en woordvoerder bij Netbeheer Nederland

Vraag en aanbod

Wat moet er zoal gebeuren om de omschakeling mogelijk te maken? Boelhouwer: “Het huidige energienet moet worden aangepast op de toekomst. De infrastructuur moet piekfijn in orde zijn. Zo moeten er aansluitingen worden gemaakt om de duurzaam opgewekte energie op het net en bij huishoudens en bedrijven te krijgen. En dat alles zo betrouwbaar, betaalbaar en veilig mogelijk.“ De grootste uitdaging voor de netbeheerders zit volgens Boelhouwer in het afstemmen van vraag en aanbod. Bij traditionele energieopwekking met een kolen- of gasgestookte centrale kun je precies bepalen welk vermogen er op welk moment beschikbaar is. Je kunt er gemakkelijk voor zorgen dat er tussen vijf en zes uur ’s middags, de piek in elektriciteitsverbruik, altijd voldoende… Verder lezen

Verder lezen
Reageren
Tips

Tips over energiebesparing:

Wij delen regelmatig tips. Hieronder enkele tips over energiebesparing:

“Ventileer je huis elke dag 15 min, droge lucht opwarmen kost minder energie dan vochtige lucht en is gezonder.”

Verder lezen
Vraag van de maand

Regelmatig ontvangt onze klantenservice vragen van klanten over actuele thema’s.

De vraag van deze maand is:
Ik wil energie terugleveren. Waar moet ik rekening mee houden?

Antwoord:
Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Voor een correcte registratie van uw teruglevering bijvoorbeeld is het van belang dat u uw energieleverancier én Cogas laat weten dat u zelf energie gaat opwekken, zodat de teruggeleverde energie correct kan worden geregistreerd. Lees meer op onze website http://www.cogas.nl/duurzame-energie/energie-terugleveren/.

Verder lezen
Tips

“Zet een metalen lepel in de vloeistof die je wilt opwarmen in de magnetron, dat zorgt voor snellere opwarming en scheelt energie.”

Verder lezen
Kids reporter

OPROEP

Wij zijn op zoek naar een kidsreporter! Ben jij tussen de 8 en 16 jaar oud, nieuwsgierig en ondernemend?

Dan zijn wij op zoek naar jou! Jij mag op pad om voor ons een filmpje te maken! Heb je zelf al een idee? Laat het ons weten!
De enige voorwaarde is dat het een link moet hebben met energie, energiebesparing of duurzame energie.

Interesse? Mail ons via communicatie@cogas.nl

Dit kan tot 24 juli. Je ontvangt altijd een reactie van ons!

Verder lezen
Tips

“Hang met dit mooie weer de was buiten en doe deze niet in de droger!”

Wanneer je 50 keer per jaar de was buiten hangt, bespaar je al snel €30,00.

Kijk eens op de website van Milieu Centraal voor inspirerende tips voor het besparen van energie.
http://www.milieucentraal.nl/themas/energie-besparen

Verder lezen
Achter de schermen
IMG_7687-1024x682

Een kijkje achter de schermen bij opening houtkachel Muziekwijk

Veel van de activiteiten die Cogas uitvoert zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld. Graag willen wij jullie een kijkje achter de schermen bieden.

In deze eerste editie gaan we in op de officiële opening van de houtkachel in de Muziekwijk in Zwolle. Kijk hiernaast voor een korte impressie.

Check! Alles staat klaar. De officiële opening kan beginnen.

WVW_5591-klein

Helga van Leur stelt de heer Theo Rietkerk een paar kritische vragen over duurzame energie.

WVW_5602

Sprekers en projectleiders (vlnr): de heer Theo Rietkerk (Gedeputeerde provincie Overijssel), Marcel Gehrels (Cogas), Michiel Kirch (Cogas), Helga van Leur (weervrouw RTL), Gerard Bauhuis (Cogas) en Eddy Veenstra (SWZ).

WVW_5628-klein

Met een knijper worden houtsnippers in de voorraadbunker van de houtkachel geladen. Aan de heer Theo Rietkerk de eer om als eerste deze handeling te verrichten.

WVW_5658-klein

Tot slot kregen de gasten een rondleiding bij de houtkachel.

Verder lezen
Facts & figures

Een aantal feiten over elektrisch vervoer:

  • Het aantal elektrische auto’s maakt een sterke groei door.
  • Nederland telde in december 2013 iets meer dan 30.000 elektrische auto’s. Dit is ruim vier keer zoveel dan in december 2012.
  • De toekomstverwachting is dat er in 2025 ongeveer 1 miljoen elektrische auto’s  op de weg rijden. Dat is zo’n 11% van het wagenpark.
  • De meest voorkomende elektrische auto is de Tesla Model S, gevolgd door de Nissan Leaf.
  • Van de plug-in hybride elektrische voertuigen staat de Mitsubishi Outlander op nummer één.
  • Vanaf het standaard stroomnet duurt het laden van een elektrische auto ongeveer 8 uur.
  • Op speciale snellaadpunten kan uw elektrische auto zelfs in 15-30 minuten tot 80% opgeladen worden.

elektrische auto

Wil je meer weten over elektrisch vervoer? Ga dan naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Verder lezen
3 vragen aan

Donderdag 15 mei jl. is de houtkachel in de Muziekwijk in Zwolle officieel geopend. Een mooi voorbeeld van decentrale energieopwekking. Als vooruitstrevende netbeheerder zet Cogas sterk in op duurzaamheid. Daarbij zien wij decentrale opwekking als een uiterst effectief middel om de energievoorziening te verduurzamen. De installatie wordt gestookt met houtsnippers die worden gewonnen uit regionaal snoeihout. Veel duurzamer kan het niet. Tijdens de officiële opening was weervrouw Helga van Leur onze dagvoorzitter. Ook zij is actief bezig met duurzame energie. Wij stelden drie vragen aan haar.

Verder lezen
Achter de schermen
IMG_7829

Een kijkje achter de schermen bij onze Servicedesk

Veel van de activiteiten die Cogas uitvoert zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld. Daarom geven we een ‘kijkje achter de schermen’. Dit keer bij de Servicedesk van Cogas.
De Servicedesk is het bruisende middelpunt van Cogas. Hier worden dagelijks alle klantvragen beantwoord, zowel via telefoon, e-mail als via sociale media. Ook wordt de uitgaande en inkomende post door de medewerkers verzameld en verspreid. Bezoekers melden zich hier en klanten worden te woord gestaan.

Kijk hiernaast voor een korte impressie van de Servicedesk.

stoelen hal

stoelen hal

Er komen elke dag gemiddeld zo’n 400 tot 500 telefoontjes binnen bij de Servicedesk.

IMG_7830

Ook worden er elke dag zo’n 125 tot 150 mails beantwoord en wordt er webcare uitgevoerd op onze Twitter en Facebook kanalen.

Verder lezen
Wist u dat

Wist u dat in Wijhe een appartementencomplex en een openluchtzwembad worden verwarmd door middel van een op hout gestookte biomassa-installatie?

Met woningbouwvereniging SallandWonen sloot Cogas een contract voor het realiseren van een duurzaam energiesysteem bij de woonwijk NoorderKoeslag in Wijhe. Het gaat hier om het verwarmen van een appartementencomplex en het openluchtzwembad van Wijhe (‘De Welthers’) door middel van een op hout gestookte biomassa-installatie. De combinatie van een woongebouw en een zwembad lijkt op het eerste gezicht misschien wat ongebruikelijk maar werkt uitstekend: de installatie levert ‘s zomers vooral warmte aan het zwembad en verwarmt ‘s winters de appartementen.

Verder lezen
Wist u dat

Wist u dat ongeveer de helft van de energie die we verbruiken in Nederland afkomstig is van aardgas?

Ongeveer de helft van de energie die we in Nederland verbruiken, is afkomstig van aardgas. Niet alleen heeft het merendeel van de huishoudens een gasaansluiting, ook elektriciteit wordt grotendeels geproduceerd met behulp van aardgas.

Verder lezen
Uitgelicht

Hof van Twente: ECHT energiebewust

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. Een spreuk die volgens André Oosting een-op-een aansluit bij de Energiecoöperatie Hof van Twente (ECHT), waarvan hij voorzitter is. “Samen met inwoners, ondernemers en instellingen werken we aan de opwekking en het gebruik van schone energie in onze gemeente. Het zou te gek zijn als we straks eigen velden met PV-panelen en windturbines hebben.”

De oprichting van de lokale energiecoöperatie komt voort uit een sterke persoonlijke drive van Oosting om zelf een steentje bij te dragen op het gebied van duurzaamheid. Naar eigen zeggen balanceert hij tussen idealisme en realisme. “We hebben de wereld te leen van onze kinderen en kleinkinderen en met geleende spullen moet je zuinig omgaan. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er een soort stille

revolutie gaande is. Je ziet dat steeds meer mensen het gehad hebben met bijvoorbeeld de grote energieleveranciers en verzekeraars. Overal in de samenleving ontstaan initiatieven om dit soort dingen zelf op te pakken.”

Via zijn werk kwam Oosting in aanraking met de Lochemse energiecoöperatie. Het zette hem aan het denken: waarom doe wij in onze gemeente niets aan de verduurzaming van de energievoorziening? “We kunnen heel veel zelf, als we het maar samen doen. Ik ben gaan kijken of ik mensen in mijn netwerk en binnen de gemeente enthousiast kon krijgen voor de oprichting van een energiecoöperatie voor Hof van Twente. We hebben een aantal werkgroepen geformeerd en sinds oktober 2013 is ECHT een feit. Een direct winstoogmerk hebben we niet, alles is nu nog liefdewerk oud papier. Maar om uit te groeien tot

een coöperatie die op eigen benen staat, is geld nodig. Van bedrijven en instellingen, maar ook van inwoners. We hebben nu 63 leden, maar om onze plannen door te zetten, is power nodig. Hoe meer leden, hoe beter!“

Stip op de horizon
Plannen en ambities heeft ECHT genoeg. “We willen dat in 2025 50% van de energie in Hof van Twente duurzaam wordt opgewekt. Dat is onze stip op de horizon. Dit sluit ook aan bij de doelstelling van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn”, vertelt Oosting. In eerste instantie richt ECHT zich op het besparen van energie en het stimuleren van het gebruik van duurzame energie. Ook daarbij wordt gebruik gemaakt van de gezamenlijke kracht. ECHT kan bijvoorbeeld 100% pure energie inkopen bij de Raedthuys-groep en dit tegen een gunstig tarief aanbieden aan haar leden. Ook doet een werkgroep onderzoek naar de plaatsing van houtkachels. Deze kunnen dienen voor de verwarming van woningen, maar bijvoorbeeld ook van zwembaden. Bovendien zijn er ‘buurtambassadeurs’ actief, die hun buurt mobiliseren om gezamenlijk besparingsacties op te tuigen.

aanbieden aan haar leden. Ook doet een werkgroep onderzoek naar de plaatsing van houtkachels. Deze kunnen dienen voor de verwarming van woningen, maar bijvoorbeeld ook van zwembaden. Bovendien zijn er ‘buurtambassadeurs’ actief, die hun buurt mobiliseren om gezamenlijk besparingsacties op te tuigen.

“We willen de gebieden Waterlanden en ’t Rikkerink inrichten met PV-panelen en één of meer windturbines plaatsen in landelijk gebied.”

Consortium
Als het aan Oosting ligt, gaat men binnen de gemeente Hof van Twente op korte termijn ook zelf energie produceren. “Om dit van de grond te krijgen, heeft ECHT het initiatief genomen tot de oprichting van een consortium met drie andere grote partijen: Cogas, de Raedthuys-groep en Twence. In dit verband willen we, in nauwe afstemming met de gemeente, onder andere de gebieden Waterlanden en ’t Rikkerink (beide 14 hectare, red.) inrichten met PV-panelen en één of meer windturbines plaatsen in landelijk gebied. Ook met inzet van Cogas’ biomassacentrale in Goor kunnen we honderden huishoudens van duurzame energie voorzien. Daarvoor moet de komende tijd een hoop gebeuren, maar wij gaan ervoor!”

André Oosting, voorzitter EnergieCoöperatie Hof van Twente (ECHT)

andre1-253x380

Verder lezen
Reageren
Tests

Zijn de Ford Fiesta (bezine) en de Tesla S (elektrisch) aan elkaar gewaagd?

Wij deden de test. Op het vliegveld van Twente strijden de twee auto’s tegen elkaar. Benieuwd wie er wint? Bekijk de film.

Verder lezen
Vraag van de maand

Regelmatig ontvangt onze klantenservice vragen van klanten over actuele thema’s.

De vraag van deze maand is:
Hoe weet ik of mijn meter geschikt is voor teruglevering? Ik schaf binnenkort zonnepanelen aan.

Antwoord:
Een slimme meter is geschikt om teruglevering te registreren. Ook een meter die terugdraait, is geschikt. Wanneer u zonnepanelen aanschaft en uw meter niet geschikt is voor teruglevering, dan kunt u kosteloos een slimme meter aanvragen door een prioriteitsaanvraag te doen.

Verder lezen