zomer 2015

Glasvezel buitengebied

In deze editie

Het belang van glasvezel voor het buitengebied

Coverstory

Gedeputeerde Eddy van Hijum over glasvezel in het buitengebied:
‘Ook het platteland is gebaat bij deze economische stimulans’

De aanleg en het beheer van het glasvezelnetwerk is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van marktpartijen als Cogas. Maar vanwege het grote sociaal-maatschappelijke en economische belang van een goed, toekomstvast netwerk ziet ook de provincie Overijssel hierin een taak voor zichzelf weggelegd. Met name in de buitengebieden.

Digitale bereikbaarheid is van toenemend belang, zowel privé als zakelijk. De meeste steden zijn inmiddels voorzien van glasvezel, maar in de Overijsselse buitengebieden is nog veel te doen. “Een goede ICT-infrastructuur is niet alleen van belang voor bestaande bedrijven, maar is ook een vestigingsfactor voor zowel grotere bedrijven als ZZP’ers”, aldus Eddy van Hijum, gedeputeerde van Provincie Overijssel. “Daarnaast draagt het bij aan de leefbaarheid, de dienstverlening en het onderwijs op het platteland. Door de grote afstanden en het lage aantal huishoudens, is het echter voor marktpartijen niet rendabel om het buitengebied te voorzien van breedband. Sinds een jaar biedt Provincie Overijssel daarom een subsidieregeling om initiatieven voor de aanleg van glasvezel in dunbevolkte gebieden en op bedrijventerreinen te stimuleren.”

Subsidie voor initiatieven in het buitengebied

De financiële ondersteuning die Provincie Overijssel biedt, bestaat uit twee delen. Het is mogelijk een lening én een subsidie te krijgen voor de aanleg van glasvezel. Daarnaast kan de provincie bijdragen in de kosten voor vraagbundeling en informatievoorziening omtrent de aanleg. Van de eerste mogelijkheid heeft tot nu toe nog geen enkele marktpartij gebruikgemaakt. Cogas is inmiddels wel gestart met een aantal projecten in het buitengebied zónder gebruik te maken van de subsidie. Reden hiervoor is dat aan de toekenning van de provinciale gelden bepaalde procedures en voorwaarden zijn verbonden, bijvoorbeeld wat betreft het aantal aansluitingen binnen één initiatief. De subsidieregeling heeft Cogas dus wel uitgedaagd om met een frisse blik te kijken naar de uitrol van glasvezel in het buitengebied. Het resultaat is een innovatief model, waardoor breedband in Twente weer een stap dichterbij is gekomen.

Van Hijum:“Uiteraard juichen we alle initiatieven om de zogenaamde witte gebieden te ontsluiten van harte toe, maar we zouden graag zien dat er meer aanspraak wordt gemaakt op de subsidieregeling. Dat dat nog maar beperkt gebeurt, komt deels doordat de meeste initiatieven in het buitengebied nog in de ‘mobilisatiefase’ of in de tenderfase verkeren. Toch zijn we ook aan het kijken of we de subsidieregeling en de lening voor de aanleg kunnen optimaliseren om zo meer marktinitiatieven uit te lokken en het voor marktpartijen interessanter te maken om er gebruik van te maken.”

Van de andere subsidiemogelijkheid, voor vraagbundeling en informatievoorziening omtrent de aanleg van glasvezel, wordt wel volop gebruikgemaakt. Ook wel logisch, want deze gelden zijn bedoeld voor de voorbereiding die nodig is om initiatieven van de grond te krijgen. “In het buitengebied van Hellendoorn is bijvoorbeeld Stichting GlasHelder bezig om breedband gerealiseerd te krijgen, in het buitengebied van Ommen is Stichting Vechtdal Breed actief en in het buitengebied van Raalte, Olst, Wijhe en Deventer Salland Breed. We hopen dat binnen drie jaar heel Overijssel is voorzien van glasvezel.”

Communicatie

De behoefte aan goede informatie in het buitengebied is groot. “Er bestaat bijvoorbeeld nogal wat verwarring over de kosten per huishouden dat een breedband-abonnement met zich meebrengt”, weet de gedeputeerde. “Het tarief per huishouden zal iets hoger zijn dan wat men in de stad kwijt is aan de combinatie Internet, telefonie en tv, maar het hoeft niet meer te zijn dan wat men nu in het buitengebied betaalt. Het is belangrijk om daar vroeg in het traject duidelijkheid over te verschaffen.”

Verder lezen
Reageren
Uitgelicht

Glasvezel … wie kijkt er niet reikhalzend naar uit? Dat betekent namelijk lekker snel online winkelen, zoeken in Google of ongestoord Skypen met uw zus in Nieuw Zeeland. Als eerste glasvezelbedrijf van Nederland gaat Cogas Kabel Infra B.V. nu ook huishoudens in het buitengebied van dit supersnelle netwerk voorzien. “Een primeur waar we na twee jaar hard werken met een klein team van samenwerkingspartners bijzonder trots op zijn”, aldus Piet Grootenboer, directeur Cogas Kabel Infra B.V.

_MG_6548

Snel internet behoort tegenwoordig al bijna tot de eerste levensbehoefte. Voor particulieren én het bedrijfsleven. Woont u in de stad, dan is de kans groot dat u al bent aangesloten, want afgelopen jaar heeft Cogas de kernen in verschillende gemeenten, waaronder Almelo, Borne,  Oldenzaal, Tubbergen en Wierden van glasvezel voorzien. Voor het buitengebied in bijvoorbeeld Dinkelland, Hof van Twente en Twenterand is aansluiten op glasvezel minder vanzelfsprekend. Piet Grootenboer: “Dit is een project van grote omvang. Tot nu toe beperkten de initiatieven in het buitengebied zich tot maximaal 1000 aansluitingen. Wij gaan straks 20.000 huishoudens in het buitengebied aansluiten op glasvezel. Dat betekent zo’n 2800 kilometer graafwerk. In principe plaatsen we de glasvezel in de berm. Maar komen we onderweg een grote boom tegen, gaan we er omheen. Dat geeft misschien een beetje een idee van de complexiteit van het hele project.”

Wenselijk én haalbaar
De afgelopen twee jaar heeft Cogas Kabel Infra B.V. in samenwerking met verschillende partijen de voorbereidingen voor dit project getroffen. Met aannemers, de provincie en gemeentes is gekeken naar de wenselijkheid en de haalbaarheid. Grootenboer: “Over de wenselijkheid van dit project waren we het meteen al eens. We zijn straks het eerste gebied waarbij in totaal 130.000 huishoudens, zowel in de stad als op het platteland, toegang hebben tot breedband. Stel je voor wat voor innovatieve mogelijkheden hierdoor ontstaan. Zo sprak ik laatst iemand die bij een bedrijf werkt waarvan het hoofdkantoor in de VS is gesitueerd. Dat bedrijf was van telefonisch vergaderen overgestapt op video-vergaderen. Hij had daarvoor thuis niet de juiste verbinding en dat ergerde hem. Gelijk heeft hij, vind ik.”

Baten moeten opwegen tegen de kosten
De haalbaarheid, dat was wel even een ingewikkeld vraagstuk. Grootenboer: “We hebben ervoor gekozen om geen gebruik te maken van de subsidieregeling van de Provincie Overijssel. Een van de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen is namelijk dat 60 procent van de huishoudens moet aangeven in aanmerking te willen komen voor glasvezelverbinding. Vraagbundeling noemen we dat. En dat heeft ermee te maken dat de baten moeten opwegen tegen de kosten. Maar juist gezien het lage aantal huishoudens in het buitengebied én het economisch en maatschappelijk belang willen wij de grens leggen bij 50 procent.”

Goede samenwerking
“Dat het project financieel toch haalbaar is, is te danken aan de goede samenwerking tussen alle partijen. Door de vele jaren hebben wij een uitstekend netwerk van aannemers en andere specialisten opgebouwd. En we hebben de financiële middelen om te investeren. Dat biedt een sterke vertrouwensbasis. Zo kunnen we de huishoudens in het buitengebied straks glasvezel aanbieden voor dezelfde of zelfs lagere abonnementskosten. En dat biedt dan weer voldoende zekerheid dat we die minimum grens van 50 procent huishoudens die een glasvezelaansluiting willen ruimschoots gaan halen.”

Foto Cogas

Snellere internetverbindingen, gelijke kosten
Nu alle voorbereidingen rond zijn, start na de zomervakantie de inventarisatie in Tubbergen. “Van de bewoners in het buitengebied wordt een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand gevraagd. Dit bedrag is gekoppeld aan het abonnement bij dienstenaanbieder. Als je ziet hoe onze manier van communiceren de laatste vier jaar is veranderd, ga ik er niet van uit dat er nog veel mensen zullen zijn die géén behoefte hebben aan een snellere internetverbinding. Zeker niet als ze zien dat de maandelijkse kosten gelijk blijven of zelfs lager zijn.”

 

Verder lezen
Reageren
Kids reporter

Dit keer is KidsReporter Stig – 9 jaar jong – op pad gegaan om moderne boerin Els aan de tand te voelen. Om te kletsen over het nut en noodzaak van glasvezel in buitengebieden. Het werd een vrolijk interview over digitale stappentellers, apps en computerwerk voor boeren.
Kortom: activiteiten waarbij glasvezel een uitkomst is!

Verder lezen
Tips

fasfafsasfasfasf

Verder lezen